Για τον επανασχεδιασμό του χάρτη της Υγείας που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή», σχολίασε ο Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, Πρώην Υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός από τις δηλώσεις του δείχνει ότι δεν έχει αναστοχαστεί από την εμπειρία της πανδημίας και δεν έχει πάρει το σωστό μήνυμα. «Όταν μας λέει, ότι στο εθνικό σύστημα υγείας δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό, αυτό κατά την άποψη μου είναι πλήρης αμφισβήτηση του Ιδρυτικού ρόλου του ΕΣΥ» ανέφερε.
«Το σύστημα υγείας σύμφωνα με το νόμο, αποτελείται από Δημόσιες δομές, νοσοκομεία, κέντρα υγείας τα οποία λειτουργούν υπό τον κρατικό έλεγχο» είπε.
Μάλιστα ο κ. Ξανθός έθεσε το εξής κρίσιμο ερώτημα το οποίο προκύπτει από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το νεο ΕΣΥ, λέγοντας «Θα επενδύσουμε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στο ανθρώπινο δυναμικό τους, στις δημόσιες υποδομές στον εξοπλισμό τους, ώστε να καλύπτουν περισσότερες ανάγκες με ποσοτικό και ποιοτικό τρόπο ή θα αρχίσουμε ανοίγουμε κομμάτια τα φιλέτα του δημόσιου συστήματος υγείας στην αγορά και να δίνουμε χώρο σε ιδιώτες επενδυτές και συμπράξεις με ασφαλιστικές εταιρίες;»
Παράλληλα επισήμανε ότι: «Βλέπω μια ευθεία πρόθεση από την κυβέρνηση, ιδιωτικοποίησης κρίσιμων τομέων. Αυτό καταλαβαίνω από αυτή την προσέγγιση που λέει ότι το Δημόσιο δεν είναι κατ΄ ανάγκη κρατικό, αλλά μπορεί να είναι ενδεχομένως με υπηρεσίες ιδιωτικές τις οποίες θα αγοράζει κατά κάποιο τρόπο το κράτος»
«Αυτό ως μια γενική ιδέα είναι σωστό, να έχει ένα επικουρικό και συμπληρωματικό ρόλο ο ιδιωτικός τομέας.»
«Άλλο όμως είναι το ΕΣΥ, ως εθνικό σύστημα υγείας που απέδειξε εδώ και 35 χρόνια λειτουργίας του, την αξία του στην Πανδημία, αν πρέπει περαιτέρω να ενισχυθεί ή να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν είναι το δίδαγμα που προκύπτει από την πανδημία.»
Στην συνέχεια της εκπομπής ο κος Ξανθός μίλησε για την επανεκκίνηση του Τουρισμού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με τον ίδιο έπρεπε να έρχονται στην χώρα μας οι τουρίστες με μοριακό τεστ και όχι μόνο με εισιτήριο τον εμβολιασμό, διότι οι έρευνες έδειξαν ότι ο εμβολιασμός δεν αποτρέπει την μετάδοση του ιού.
Επίσης, θεωρεί ότι ο έλεγχος του προσωπικού που απασχολούνται στον Τουρισμό με self test, δεν είναι τόσο αξιόπιστος, και γι αυτό έπρεπε να γίνεται με rapid test που είναι πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα τους.
«Μπροστά στην ανάγκη και στην αγωνία να υπάρξει επανεκκίνηση του τουρισμού θα κάνουμε εκπτώσεις στην υγεία» επισήμανε.